fbpx
escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg

Een dag op de escapardenne

Wandelen dwars door de Luxemburgse Ardennen. De Lee Trail, een paradijs voor de actieve fotografie & wandel liefhebber

Vrijdag 4 maart gaat om 08:30 uur de wekker… Het is tijd om op te staan voor de eerste dag hiken over de Lee Trail! We zijn namelijk op voorverkenning in Luxemburg voor The Luxembourg Photo Trail. Een 5 daagse fotoreis over één van Europa’s mooiste “Leading Quality Trails“.

Met twee broodjes kaas en een banaan achter de kiezen, lopen we richting de bushalte om de bus te pakken richting Ettelbrück. In deze stad ligt het startpunt van het eerste deel van de Escapardenne, de Lee Trail. Na ongeveer 20 minuten in de bus te hebben gezeten, komen wij aan op Station Ettelbrück en is het tijd om te beginnen aan de, naar verluid, pittige trail!

escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg

Wandel essentials

Of je nu de Escapardenne onderneemt of ervoor kiest om lekker op je gemak 15 kilometer in de buurt te wandelen, er zijn een aantal handige basics om mee te nemen tijdens je wandeling:

> Een dagrugzak van 20-30 liter.
Dit volstaat om al je basisbehoeften in mee te nemen.

> Water- en/of thermosfles
Water is essentieel. Het is belangrijk voldoende te drinken tijdens je wandeling.

> Voldoende eten/Energie bars
Genoeg eten zorgt voor voldoende energie tijdens je wandeling.

> EHBO-kit
Het is altijd verstandig om een EHBO-setje bij je te hebben voor geval van nood.

> Weerbestendige kleding
Werk altijd volgens het lagen-principe. Zo heb je voor elke weersverandering passende kleding.

> Je camera
Het zou toch eeuwig zonde zijn als je net dat ene moment niet kan vast leggen om thuis te laten zien…

Leave nothing but footprints! Zorg er dus voor dat je nooit rotzooi achter laat tijdens je tochten. Niets is zo vervelend als je midden in de wildernis plastic flesjes tegen komt.

escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg

De tocht begint bij een monument wat is opgericht voor generaal Patton, die een belangrijke rol had binnen het Ardennenoffensief. Vanaf hier lopen we over een smal pad langs verschillende weilanden omhoog. De Lee trail heeft in totaliteit slechts 20% geasfalteerde paden.Voor het overige deel zijn de paden onverhard of licht verhard. Single-tracks en bredere paden wisselen elkaar snel af.

Onze weg vervolgd zich door een weiland en komen terecht bij een oud spoorweghuisje. Inmiddels wordt het huisje niet meer gebruikt voor originele doeleinden, maar kan zeker als fotogeniek worden omschreven. Tijdens het volgende stuk lopen wij langs het water naar een oude brug, om vervolgens het dorp Erpeldange binnen te stappen. Wat een rust vind je hier! Pittoreske boerderijen langs de oevers van de Sauer.

''Bij een verlaten meertje, midden in het bos ligt een oude steiger die zich perfect leent voor een schitterende foto's''

Vanaf hier wordt het pad steiler en klimmen wij via een trap richting een bospad wat ons naar een rustplek leidt bovenop een van de bergen. Dit is dé plek om te gaan lunchen om weer op energie te komen. Genietend van een mooi panorama over de rivier de Sauer en omgeving eten we ons broodje.

Tijd om door te gaan via verschillende kleine afdalingen richting een bos waar tot onze verbazing een ontzettend mooi fotogeniek plekje op ons ligt te wachten. Bij een verlaten meertje, midden in het bos ligt een oude steiger die zich perfect leent voor een schitterende foto’s. Om op de steiger te klimmen is wel even oppassen want het hout lijkt al redelijk weg te rotten.

escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg
escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg

''De laatste klim is een behoorlijk pittige. Het begint met een makkelijke aanloop, maar hoe hoger je komt, hoe steiler het wordt''

Ongeveer in het midden van de eerste etappe komen we terecht bij een uitkijkpunt waar je een fantastisch uitzicht over de omgeving hebt. Hier kunnen we hét perfecte panorama shot maken van de rivier de Sauer!

Tijd om door te gaan. Nu is het even opletten geblazen. Waar het verleidelijk is om het pad naar beneden te volgen, moeten we het pad omhoog volgen. Via dit pad kom je op het één na hoogste punt van de eerste etappe. Vanaf hier dalen we langzaam af naar beneden en komen we uiteindelijk terecht in het dorp Michelau. Voor de mensen die de energie hebben om de eerste etappe uit te lopen is het mogelijk om de flinke klim omhoog te pakken. Mocht je die energie willen besparen voor de volgende etappes is er een optie om vanaf hier de bus naar de camping te pakken.

De laatste klim is een behoorlijk pittige. Het begint met een makkelijke aanloop, maar hoe hoger je komt, hoe steiler het wordt. Het fijne is wel dat na elke klim (over de gehele route) een bankje klaarstaat om tot rust te komen en te genieten van een fantastisch uitzicht. Terwijl wij nog even door klauteren is dat bankje toch een prettig vooruitzicht met inmiddels 17 kilometer en heel wat hoogtemeters in de benen.

Eenmaal boven kunnen we nog even genieten van de laatste zonnestralen voordat deze verdwijnen achter de heuvels van dit prachtige landschap. Gezien de smalle onverharde paden die kronkelachtig steil naar beneden lopen moeten we nog één keer onze focus houden om uiteindelijk via een kleine trap de eerste etappe te finishen.

Na een dag van ongeveer negen uren hiken is kunnen we maar één ding zeggen: De Lee Trail is fantastisch! Met een prachtige sterrenhemel en een ijskoud biertje bij het kampvuur is het tijd om na te genieten van een geweldige indrukwekkende eerste etappe. Op naar morgen!

 

Ben jij benieuwd naar de volgende etappes? Meld je dan aan voor The Luxembourg Photo Trail en ervaar zelf de fotogenieke Escapardenne!

escapeardenne, lee trail, fotoreis, luxemburg