fbpx
wat is diafragma, wat is scherptediepte

Diafragma, wat is dat eigenlijk

Diafragma, het lijkt moeilijker dan het is

Vraag jij je af hoe je foto’s maakt met een mooie scherptediepte? Onderwerp scherp, achtergrond wazig. Of juist een landschapsfoto waarin vrijwel alles goed scherp is? Dan wil je wellicht actief gaan werken met je diafragma.

Maar wat is diafragma? Een diafragma is de opening van je lens die bepaalt hoeveel licht er op je sensor komt. Je kan het vergelijken met de pupil van je oog. In een donkere omgeving is de pupil van je oog groter zodat jij alles goed kan zien. En op een zonnige dag is deze kleiner zodat je niet teveel licht binnen krijgt.

Eigenlijk werkt het met je camera net zo. Lees snel verder!

wat is diafragma, wat is scherptediepte

In dit artikel ontdek je onder andere

> Wat is diafragma
Een korte maar krachtige uitleg

> Scherptediepte
Wat is scherptediepte en hoe bepaal ik de instellingen

> Werken met verschillende diafragma’s
De ideale instellingen voor het maken van verschillende soorten foto’s

Wat is diafragma

Het diafragma is de opening in het objectief dat bepaald hoeveel licht er wordt doorgelaten. In jouw objectief schuiven kleine lamellen over elkaar heen om zo de grote en de hoeveelheid licht aan te passen.

Een kleiner diafragma zorgt voor minder licht en een groter diafragma zorgt voor meer licht op je sensor.

Dit wordt op je camera aangeduid met een ‘f-getal’. Een hoger het getal, hoe kleiner de lensopening en dus minder licht. De maximale grote die mogelijk is wordt bepaald door je lens en dus niet door je camera. Dat is best verwarrend maar geloof mij, je gaat het onthouden.

Maar hoe zit dat dan met scherptediepte?

Oké, weet je nog dat we het hadden over foto’s met een mooie scherptediepte. Onderwerp scherp, achtergrond wazig… Ook dat heeft onder andere met je diafragma te maken. Maar laten we beginnen met wat is scherptediepte eigenlijk? Uiteraard kunnen we ook dit weer super ingewikkeld maken maar dat is eigenlijk niet nodig.

Scherptediepte is namelijk kort gezegd: Het deel van de foto dat door de kijker als voldoende scherp wordt ervaren.
Dit wordt onder ander bepaald door je diafragma, de brandpuntsafstand van je objectief, je camera en de scherpstelafstand.

wat is diafragma, wat is scherptediepte
wat is diafragma, wat is scherptediepte

Lager = vager

Kort samengevat: Een groot diafragma (laag f-getal) zorgt voor minder scherptediepte (kleiner scherptegebied). Oftewel hoe lager je f-getal, hoe vager je achtergrond.

In bovenstaand schema hebben we in het kort aangegeven wat verschillende diafragma’s doen met je scherptediepte. Zo zie je dat bij F/1,4 de achtergrond helemaal vaag is en bij F/32 vrijwel alles scherp is.

Ga hier eens mee spelen in je foto’s. Maak dan foto’s van hetzelfde onderwerp met verschillende F-getallen. Neem daarna een andere afstand tot je onderwerp aan herhaal dit nogmaals. Leg al je resultaten vervolgens naast elkaar en ontdek op deze manier wat werkt en wat niet.

Welke instellingen zijn ideaal

Vaak worden voor verschillende soorten fotografie enkele richtlijnen gebruikt. Het is natuurlijk altijd mogelijk hier van af te wijken.

> Diafragma bij portretfotografie (F/1,4 – F/7,1)
Omdat je bij het maken van portretten graag de aandacht naar je onderwerp toe wil leiden gebruik je vaak een laag f-getal. Op deze manier maak je je onderwerp vrij van je achtergrond zorg je voor minder afleiding in de foto.

> Diafragma bij landschapsfotografie (F/8,0 – F/22)
In een landschapsfoto wil vaak je een grote scherptediepte. Zowel je voorgrond als je achtergrond komen op deze manier scherp in beeld en het creëert een ruimtelijk zicht.

> Diafragma bij macrofotografie (F/1,4 – F/16)
Voor macrofotografie zijn meerdere opties mogelijk. Afhankelijk van het onderwerp dat je wil fotograferen zijn er diverse instellingen mogelijk. Wil je bijvoorbeeld een mooie bloem tegen een vage achtergrond dan pak je een laag f-getal. Wil je een kever mooi uitlichten dan kun je kiezen voor een hoog f-getal.

wat is diafragma, scherptediepte

Wil je meer leren?

Ben je nou enthousiast geworden en wil je graag meer leren over hoe te werken met diafragma, sluitertijd en ISO-waardes? In Het Grote Micro Avontuur nemen we je een weekend mee de Drentse natuur in om je alles te leren over je camera.