Over de Folgefonna gletsjer en de Trolltunga...

Ben jij helemaal gek van natuur- en landschapsfotografie en ben jij er niet vies van om een fysieke inspanning te moeten leveren? Heb je altijd al een keer onder de sterren in de ongerepte natuur van Noorwegen willen slapen? Dan wil je deze reis zeker meemaken!

In deze fotoreis zoeken we de Hardangervidda en het Folgefonna National Park op met zijn gigantische gletsjer. De Folgefonna gletsjer is de op twee na grootste gletsjer van het Noorse vasteland! Naast dat we het avontuur gaan opzoeken hebben we tegelijk ook het comfort van een fijn warm huis dat van alle gemakken is voorzien. Een rustige plek waar we verder kunnen met de nabewerking. We gaan op zoek naar het mooiste licht en de vetste locaties waaronder de Trolltunga. Een avontuurlijke fotoreis waarin beleving voorop staat. Een combinatie van comfort en uitdaging. De groep is klein waardoor individuele begeleiding gegarandeerd is. Je krijgt de mogelijkheid om dit fantastische gebied te leren kennen en naar hartelust er op los te fotograferen. Als het meezit en alle condities zijn goed kunnen we zelfs hier nog het noorderlicht zien in deze tijd van het jaar!

Wat ga ik leren?

Ben jij klaar voor een week lang avontuur, buiten zijn, wandelen en vooral heel veel fotograferen? Volop bezig zijn met natuur- en landschapsfotografie! Deze fotoreis is voor iedereen geschikt die de basis al onder de knie heeft. Tijdens mooie uitgekiende tochten is er alle tijd en ruimte om bezig te zijn met het maken van grootse beelden. Én, doordat we in een comfortabel huis zitten kunnen we in de avond verder met de nabewerking hiervan.

Er is in deze fotoreis ruimte voor maximaal 5 deelnemers. Op deze manier kunnen we je veel persoonlijke aandacht geven. We gaan een actieve week beleven waarin we je leren hoe je een pakkende serie landschapsfoto’s maakt. Daarnaast bieden we je verdere ondersteuning in het volgende:

  • Belichtingsdriehoek, een korte refresh
  • We zoomen verder in op natuur- en landschapsfotografie
  • Welke perspectieven zet ik in voor een pakkende compositie
  • Long exposure, lange sluitertijden fotografie
  • Filter gebruik, wij zorgen voor filters die je het hele weekend mag gebruiken
  • Storytelling, het verhaal van begin tot eind
  • Ondersteuning in de nabewerking (Photoshop & Lightroom)

Wij houden van “Leren door te doen”. Dat betekend dat je door de dynamische insteek het geleerde direct in de praktijk kan proberen en oefenen. Je krijgt daarnaast van ons een boekje waarin je alle dingen kunt terug vinden. Zo kun je het thuis nog eens rustig doorlezen en oefenen.

Fotoreis | Noorwegen - Folgefonna
Fotoreis | Noorwegen - Folgefonna

Het programma?

We hebben een globaal programma opgesteld voor je. Natuurlijk kan hier nog het een en ander in wijzigen. We proberen tijdens onze reizen zo goed mogelijk in te spelen op de behoefte van onze deelnemers. Daarom zetten we ons niet vast in het programma. Wij zoeken in het geval van onverwachte gebeurtenissen altijd naar de beste oplossingen, waarbij het belang en veiligheid van de deelnemers voorop staan. Met name veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het verloop van het programma. Gezamenlijk kijken we dan hoe we verder invulling kunnen geven aan de wensen die er zijn.

Dag 1:
Aankomst rond 16:00 in het huisje. Eerst maar eens goed kennis maken met elkaar en de spullen op onze kamers droppen. Lekker bakje koffie, thee en wat lekkers. Vervolgens de schoenen aan en een eerste wandeling maken in deze prachtige omgeving. De frisse Noorse lucht opsnuiven en wellicht wat eerste plaatjes schieten.
Bij terugkomst in het huisje gaan we gezamenlijk het eten koken. Nadat we de buik vol hebben zullen we de week met je door nemen. We vertellen je wat de weersverwachtingen zijn en hoe de conditie van de trails is. Ook nemen we nogmaals de risico’s met je door. Niet te laat naar bed want de volgende ochtend zal het weer vroeg dag zijn.

Dag 2:
Vandaag staan we een beetje vroeg op om na een goed ontbijt in de auto te stappen richting Bauerbreen. Van hieruit gaan we een eerste hike maken richting één van de uitlopers van de gletsjer. Je zal met eigen ogen gaan zien hoe imposant dit natuurverschijnsel is. De wandeling is qua afstand niet zo lang maar hij is wel technisch. Omdat je in Noorwegen natuurlijk te maken hebt met fjorden zijn de stijgingspercentages vrij pittig. Als het goed is zijn we rond het eind van de middag weer terug en kunnen we onszelf weer lekker opwarmen bij het haardvuur. Daarna lekker eten en natuurlijk de foto’s checken. In de avond is er voldoende vrije ruimte om even te doen waar jij zin in hebt.

Dag 3:
Vandaag gaan we richting de Trolltunga. Yes! 2 dagen lang zullen we buiten zijn, buiten leven, buiten slapen, buiten eten en op een hele vette plek komen. In de ochtend zijn we voornamelijk bezig met het pakken van onze tassen. Warme kleding erin, tentje erbij, slaapzak met matje, camera en daar gaan we. We rijden naar de startlocatie om vandaar uit de lange wandeling te beginnen. Onderweg slaan we ons kampement op om de volgende ochtend door te trekken richting de Trolltunga…

Dag 4:
Gelukkig hebben we een goede nacht gehad waarin we het zeker niet koud hebben gehad… Nadat we ons kamp hebben opgebroken en een ontbijtje in onze mik hebben vervolgen we onze route richting één van Noorwegen meest bekende foto spots. In deze tijd van het jaar is het vrij rustig hier dus met een beetje geluk hebben we de plek voor onszelf. Zodra we de mooie foto’s hebben gemaakt is het tijd om de tas weer op te binden en weer richting de auto te lopen. Een pittige wandeling maar zeker de moeite waard. Zodra we weer bij de auto zijn rijden we richting het huisje om daar lekker te genieten van alle comfort.

Dag 5:
Vandaag hebben we een rustdag. We kunnen even wat langer slapen en duiken volop in de nabewerking van de foto’s die we afgelopen dagen gemaakt hebben. En, natuurlijk kunnen we de auto pakken en op zoek gaan naar nog een paar mooie plekjes… gelukkig weten wij deze te vinden.

Dag 6:
Laatste volle dag! Rise and Shine! Nog één keer knallen! En we hebben vandaag niet de minste uitdaging uitgezocht. We gaan namelijk de Melderskin beklimmen! Deze 1428m hoge berg is iconisch voor de omgeving en zeker een must om te beklimmen. Rugzakje op, camera ingepakt, wandelstokken mee en daar gaan we. Een zware klim maar het uitzicht zal het allemaal belonen. Vanaf de top kijk je over Rosendal uit en aan de andere kant de grote Folgefonna gletsjer. Nadat we weer op adem zijn gekomen maken we ons klaar voor de afdaling. Dit is altijd opletten geblazen aangezien de vermoeidheid een rol kan spelen. We doen rustig aan. Zodra we weer in het huisje zijn koken we nog één keer een lekkere maaltijd.

Dag 7:
Nog even ontbijten, laatste spullen pakken en ons opmaken voor de terugreis. We kijken terug op een actieve week waarin we veel gezien hebben maar vooral veel foto’s gemaakt hebben.

Data & beschikbaarheid

Minimaal 3, maximaal 5 deelnemers

– za. 26 september t/m vr. 02 oktober 2020 //  nog 5 plekken vrij

Fotoreis | Noorwegen - Folgefonna

Kosten en data

Locatie: Folgefonna Nasjonal Park, Noorwegen
Duur: 7 dagen
Startdatum: 26 September 2020
Einddatum: 2 October 2020
Kosten: € 2.199,00
Thema: Ontdek Noorwegen
Level fotografie:
Niveau: Variabel met stevige wandelingen
Level hike:
Extra informatie:
Na het reserveren ontvang je een email met een bevestiging van deelname met daarin de factuur. Zodra deze betaald is is je deelname definitief. Op dat moment ontvang je van ons alle informatie die voor jouw van belang is deze workshop. Alle workshops en reizen worden in het Nederlands gegeven maar kunnen op verzoek ook in het Engels gegeven worden. Daarnaast gelden voor deze reizen onze Algemene Voorwaarden. Wij zoeken in het geval van onverwachte gebeurtenissen altijd naar de beste oplossingen, waarbij het belang en veiligheid van de deelnemers voorop staan. Met name veranderende weersomstandigheden kunnen invloed hebben op het verloop van het programma.
Data: 26 sept. t/m 02 okt. 2020

Boek de trip

LET OP! Het huis beschikt over meerdere slaapkamers. Het kan voorkomen dat je met meerdere personen op 1 kamer slaapt. De kamer indeling zal bepaald worden op volgorde van reservering. 

Wat moet ik meenemen?

Het kan koud zijn in Noorwegen, met name in de vroege ochtend. Het is dus belangrijk dat je qua kleding goed bent voorbereidt op onvoorspelbare weersituaties. Waterdichte, warme kleding is een must. Maak gebruik van het laagjes principe, wat maakt dat je makkelijk snel kan afwisselen. Daarnaast is waterdicht en stevig schoeisel een vereiste. Ook een (dag)rugzak mag niet ontbreken op je lijst.

Qua fotografie apparatuur is het belangrijk dat je een spiegelreflex of systeem camera meeneemt. Het liefst met een groothoeklens en een 35mm vastbrandpunt lens. Daarnaast is een statief een must. Deze zorgt ervoor dat je tijdens de avond en in de nacht steady foto’s kan maken. Een laptop met Photoshop is aan te raden zodat we ons verder kunnen verdiepen in het nabewerken van onze foto’s.

Je krijgt sowieso van ons ruim voor vertrek nog een paklijst waarin alles staat wat voor belang is van deze reis.

Wat is er inbegrepen?

– 7 dagen fotografische begeleiding (licht, compositie, storytelling & nabewerking)
– 6 nachten accommodatie waarvan 1 nacht kamperen (gedeelde kamers, afhankelijk van de locatie)
– Ontbijt, lunch & avondeten (wat we gezamenlijk gaan bereiden)
– Vervoer ter plaatse inclusief brandstof
– Kampeerspullen inclusief slaapmateriaal
– Wandelstokken (deze mag je natuurlijk ook zelf meenemen)

Wat is er niet inbegrepen?

– Reis van en naar de bestemming
– Persoonlijke uitgaven
– Reis- en annuleringsverzekering

Wie geeft de workshop?

Hike & Click | Workshop Landschapsfotografie | Matthijs Smilde

Matthijs Smilde

Hoi! Ik ben sinds een aantal jaren professioneel fotograaf. Ik heb de horeca ingeruild voor een camera en niet meer achterom gekeken. Vanaf jongs af aan houd ik al van beeld en buiten zijn. Op zoek naar het perfecte plaatje. Met mijn passie voor fotografie en mijn drang om naar buiten te gaan heb ik het beste van 2 werelden met elkaar gecombineerd in outdoor & adventure fotografie. Graag neem ik met jullie op pad om deze oneindige wereld van fotografie te ontdekken!
Fotoreis | Noorwegen - Folgefonna